
Wat is branding?
Branding is een van de manieren voor een bedrijf om je te onderscheiden van alle andere concurrenten om je heen. Je kunt het gebruiken voor een product, dienst of zelfs je hele organisatie. Deze manier van onderscheiden doen we al vele eeuwen, al was het vroeger op een iets andere manier. Branding is dan ook afgeleid van een Oud-Noords woord namelijk ‘Brandr’ wat brandmerken betekend. Brandmerken was voor vele eeuwen, en nu nog steeds, om te vertellen dat jij de eigenaar bent van de veestapel die buiten rondloopt.

De inbranding van jouw merk
Ondertussen wordt branding vooral geassocieerd met het Engelse woord “brand” wat merk betekend. Als je naar de American Marketing Association gaat kijken geven hun de volgende definitie: ‘A name, term, sign, symbol, or design, or a combination of them intended to identity the goods and services of one seller or group of sellers and to differentiate them from those of competition.’ Maar branding gaat verder als de merkidentiteit van een bedrijf.
Nu is het niet zo dat alleen grote organisaties als een Nike, Ferrari of Coca-Cola een branding kunnen hebben. Alles of iedereen kan een merk zijn of vormen. Jeff Bezos zei ooit dat “branding staat voor wat mensen over je zeggen wanneer je niet in de kamer aanwezig bent. “Dit betekent dat het niet alleen positief kan zijn maar ook negatief of misschien zelfs wel beide.”
Is het branding of merkidentiteit?
Het is daarom ook belangrijk om goed na te denken over je branding. Het is daardoor ook onderdeel geworden van je lange termijnstrategie. Zoals al aangegeven is branding niet hetzelfde als je merkidentiteit. De merkidentiteit zijn alle visuele uitingen van je merk, neem je huisstijl, logo’s, grafische elementen, patronen en eventuele fotografie. Natuurlijk roepen deze onderdelen ook een gevoel bij je doelgroep op maar het verschil zit hem in het gevoel dat de doelgroep heeft bij een merk. Visuele prikkels zijn wel belangrijk bij het vormen van een mening en gevoel over een persoon, bedrijf, product of dienst. Daarom is het van groot belang dat de gehele visuele uitstraling aansluit op het imago van de aanbieder en de doelen dat het merk wilt bereiken.
Daarom is het neerzetten van een goede branding vaak het voortraject voordat je begint aan je marketingactiviteiten. Dit vanwege het feit dat de basis of zelfs grondslag is van je hele bedrijf. Een belangrijk onderdeel van de branding zijn dan ook de normen en waardes. Met deze twee waardes geef je context aan iedere uiting en marketingcampagne.
Een goede en sterke branding zorgt voor de lange termijn ook voor een zeer hechte groep klanten en een goede verhouding met je doelgroep. Indien juist ingezet kan branding er ook voor zorgen dat je een groep met loyale klanten en zelfs actieve ambassadeurs krijgt.
Is het tijd voor rebranding?
Branding heeft wel een houdbaarheidsdatum. Dit komt door de verschillende verschuivingen in de markt. Het is dan ook belangrijk om precies op tijd te rebranden. Als je kijkt naar Windows uit 1995 in 2022 zal je vast niet hetzelfde gevoel krijgen als toen.
Rebranding is altijd een spannende periode voor een bedrijf aangezien klanten vaak een bepaald gevoel bij het oude logo hebben. Vernieuwing kan dan ook heftige reacties oproepen aan beide kanten van de verandering. De reactie die erop volgt als bedrijf kan daarbij erg bepalend zijn.


Links het Windows logo dat tussen 1994 en 2001 gebruikt werd en rechts het huidige logo dat gebruikt wordt sinds de zomer van 2021
Branding optimaliseren
Samenvattend betekent het dus dat branding alles is wat mensen over jou en jouw bedrijf zeggen als je niet in de kamer aanwezig bent. Alle uitingen die jij en je bedrijf doen zorgen ervoor dat je doelgroep een bepaald gevoel krijgen over jouw merk. Door hier consistentie in aan te brengen zorg je ervoor dat jouw gewenste uitstraling beter over komt bij de doelgroep. Een goede verhouding met je doelgroep en klantenkring zorgen voor ambassadeurs van jouw merk.