van foto’s googlen naar failliet gaan.

Je hebt hard gewerkt aan je website of mooie nieuwe flyer maar het enige dat nog mist is die ene foto. Snel richt je je tot Google om die perfecte foto te gebruiken, want wie betaald er nou voor foto’s? Klikt dit herkenbaar voor je? Wist je dat het gebruiken van foto’s van het internet grote gevolgen voor jou als bedrijf kan hebben?

Auteursrecht

Dit komt allemaal door het zogenoemde auteursrecht, auteursrecht is bedacht om makers te beschermen van ongewenst gebruik van hun werk. Auteursrecht is terug te vinden op foto’s maar ook op illustraties, drukwerk, muziek en filmpjes. Als je naar de auteurswet kijkt mag alleen de maker zijn werken publiceren en vermenigvuldigen. Dit betekend dat als de maker zijn werk op het internet plaatst deze niet opeens rechten vrij voor jou te gebruiken is. Het blijft zelfs 70 jaar na de dood van de maker nog onder het Auteursrecht vallen.

Maar die ene foto is toch echt perfect voor mijn website wat nou als ik de foto bijsnij en er een leuk Instagram filter overheen zet? Dan zit er nog steeds auteursrechten op de foto. Het bewerken of veranderen van de foto veranderd daar namelijk niets aan. Het is zelfs zo dat de maker inkomsten mist doordat jij zonder zijn toestemming de foto gebruikt. In het allerergste geval krijg jij als bedrijf zelfs een schadenclaim van gemiste inkomsten.

Opsporing verzocht

Veel makers zetten tegenwoordig bedrijven in om misbruik van hun werk op te sporen met speciale software. Als jij betrapt wordt met het stiekem gebruiken van iemands foto’s krijg je niet alleen de eis dat je de foto verwijderd maar ook gelijk een grote vordering. Deze vorderingen lopen vaak al snel op in de vele honderden euro’s. In sommige gevallen zijn bedrijven er zelfs failliet aan gegaan.

Citaatrecht

Tot nu toe spreek ik vooral over foto’s maar ook op teksten zit auteursrecht. Dat betekend dus ook dat een tekst op een website niet zomaar gekopieerd mag worden. Is een tekst algemeen van aard dan rust hier vaak geen auteursrecht op. Wil je de teksten gebruiken moet je dus nog steeds om toestemming van de maker vragen, maar als je de tekst wilt citeren gelden hier weer andere regels voor. Je gebruikt dan een kort gedeelte van de originele tekst maar je vermeld hier dan wel de website en de maker bij. Als je commercieel gebruik wilt maken van citeren moet je wel weer vragen om toestemming.

Hoe dan wel

Het beste is altijd om problemen te voorkomen en gewoon niet te kopiëren en plakken van het internet. De meeste makers staan open voor het gebruik van hun werk en hierdoor kunnen er goede afspraken gemaakt worden.

Een andere manier om problemen te voorkomen is gebruik te maken van beeldbanken of stockfoto’s. Je hebt verschillende websites waar stockfoto’s aangeboden worden, zowel betaald als gratis. De betaalde stockfoto’s zijn vaak van betere kwaliteit en minder bedrijven gebruiken deze foto’s. Hierdoor zal je niet snel dezelfde foto voorbij zien komen bij een concurrent.

Als je een filmpje wilt gebruiken op je website kan je deze vaak embedden. Je sluit dan de URL-link in tussen je HTML-code op je website. Vaak is dit ook beter als een filmpje uploaden op je website aangezien dit er voor zorgt dat deze heel traag wordt.

Boze brieven

Heb je nou toch een boze brief gekregen met een schadeclaim? Controleer dan eerst of de foto inderdaad van de eiser is. Verwijder de betreffende foto ook meteen zodat je geen verdere problemen krijgt. Neem ook contact op en geef aan dat je de foto verwijderd hebt, soms is dit namelijk voldoende. Wordt er ook een schadevergoeding gevraagd ga dan eerst in onderhandeling en probeer te schikken. Voorkom lastige en dure processen voor de rechter. Als de rechter de maker in het gelijk stelt ben je namelijk nog veel duurder uit omdat je ook de proceskosten dan moet betalen.

Het beste is dus om het meteen goed te doen en niets van het internet zomaar te kopiëren. Het ontwerpen van je website en promotiematerialen is namelijk onderdeel van je branding. Een grote schadeclaim kan gelijk het einde van je onderneming betekenen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *